OM OSS

I

MØBLER

I

SPISESTUE

I

INVENTAR

I

OPPBEVARING

I

TEPPER

I

BELYSNING

I

KAMPANJER

POUL HENNINGSEN

Lysmaker PH

 

 

 

 

Poul Henningsen, kjent under initialene PH, (født 9. september 1894, død 31. januar 1967), var en dansk lysmaker, revyforfatter og samfunnsrefser. PH hadde egen tegnestue fra 1919, hvor blant annet arkitektene Hans Hansen og Mogens Voltelen arbeidet med rentegning av PH-lampene.

 

PH syntes at elektriske pærer kastet et umulig lys – enten ble det altfor skarpt, eller lampeskjermene slukte det meste av lyset. Han ønsket en lampeskjerm som sendte lyset ut i rommet med full styrke uten å blende noen. PH-lampen med sine tre skjermer gjør nettopp dette. Han eksperimenterte seg frem til lampen på loftet av sitt rekkehus, hvor veggene var malt svarte. En barnevogn kunne kjøres frem og tilbake på skinner. På vognen stod et stearinlys på en papp-plate og lyste på et stykke papir med en fettflekk, som lyset skinte gjennom. PH kalte innretningen et fotometer, og benyttet det til tusenvis av målinger av lysets styrke og kurver. Hans største suksess het PH5 og er den alle kjenner som PH-lampen. Men han designet også Konglen og Kulen – som henger på Københavns kunstindustrimuseum

 

 

PH Kongle er ansett som et klassisk mesterstykke og er i dag 40 år etter regnet som en av verdens vakreste lamper. Strukturen består av 12 stålbuer. På denne strukturen plasserte PH 72 kopperblader i 12 sirkulære rader, med 6 blader i hver rad. Etter som hver rad er forskjøvet i forhold til den forrige, dekker alle 72 bladene over hverandre. Dette designet gjør at man kan se mot lampen fra enhver vinkel uten å se lyskilden. Lampen er opprinnelig designet for en restaurang i København, og der henger de den dag i dag.

 

Lampen ligner en kongle, derav det danske navnet Kogle. Men engelskmennene synes den ligner mest på en artisjokk, så på engelsk heter den PC Artichoke.

 

MØBLER & MILJØ AS - MOA PARK 8 , 6018 ÅLESUND - TLF: 70 14 66 40                                2015.