Vedlikehold

Regelmessig vedlikehold er avgjørende for at ditt nye møbel skal holde seg fint i lang tid. Les våre generelle anbefalinger, og spør oss gjerne om vedlikeholdsråd til akkurat ditt møbel.

Tekstiler

Generelt om bruk, stell og vedlikehold

Jevnlig vedlikehold

Smuss og støv som blir liggende på stoffet er med på å bryte ned tekstilfibrene. Regelmessig støvsuging med myk børste hemmer nedbrytningen og forlenger stoffets levetid. Stoffer med kunstfiber bør behandles met et antistatisk middel.

Flekkfjerning

Når uhellet er ute, er det viktig å fjerne sølet eller flekken så raskt som mulig. En ny flekk lar seg lettere fjerne enn en gammel. Vask alltid på flekken med lett hånd, så flekken ikke presses inn i fibrene. Begynn alltid i ytterkant av flekken og jobb deg innover for å unngå skjolder.

Kontrollér fargeektheten

Ved hovedrengjøring og flekkfjerning skal du alltid sjekke at stoffets fargestoffer tåler det middelet du skal bruke. Gjør en prøve på et sted på møbelet som ikke synes, la tørke og sjekk resultatet.

Lysekthet

Selv om stoffet er testet og godkjent for lysekthet, bør møbelet plasseres slik at direkte sollys og skarpe reflekser unngås. Persienner eller markiser anbefales. Skal du være lenge borte bør møblene tildekkes.

Klær kan skade

Klær med skarpe detaljer, ekstremt grove sømmer, nagler og belter med metallbeslag, øker slitasjen og kan trekke ut tråder. Dongeriklær, særlig nye, kan medføre avfarging.

Væsker og fuktighet

En rekke fibre svekkes og endrer egenskaper i våt eller fuktig tilstand. Gjør det til en regel å la stoffet tørke før det tas i bruk etter fuktbehandling. Løsemidler, alkohol og andre væsker (også vann), kan påvirke fargene og gi skjolding. Løsemidler må aldri brukes før du har fargetestet på et ikke synlig sted.

Levetid

Manglende stell og vedlikehold reduserer stoffets levetid. Brukes møbelet ekstremt mye hver dag, anbefales varetrekk og armbeskyttere.

Kjæledyr

Hår, klør og sikling sliter hard på stoffet. Firbente familiemedlemmer bør være i kurven sin, ikke i møblene.

Ullstoffer

Flekkfjerningsguide

Blod: Lunkent vann, biologisk bløtleggingsmiddel. Hydrogenperoksyd hvis fargen tåler det.
Maling / lakk: Terpentin
Egg: Lunkent vann, biologisk bløtleggingsmiddel
Fett: Fettløser (terpentin), syntetisk oppvaskmiddel
Fløte: Lunket vann, biologisk bløtleggingsmiddel, terpentin
Frukt / saft / brus: Lunket vann, sitron, såpe
Likør / vin / kaffe / te / cola: Lunket vann, ammoniakk oppløsning. Gamle flekker mykgjøres med glycerol
Kulepenn: Denaturert sprit
Majones / sennep: Terpentin, lunkent vann og biologisk bløtleggingsmiddel vekselsvis
Melk: Lunkent vann, biologisk bløtleggingsmiddel
Oppkast: Varmt vann, biologisk bløtleggingsmiddel. Lukt fjernes med 10% ammoniakk.
Rødvin: Varmt vann, ammoniakkoppløsning. Hydrogenperoksyd hvis nødvendig.
Saus: Oppvaskmiddel, varmt vann.
Sjokolade / kakao: Varmt vann, biologisk bløtleggingsmiddel
Skokrem: Terpentin
Stearin: Børsting, terpentin og denaturert sprit.
Syltetøy: Varmt vann, såpe
Tomatketchup: Børsting, lunket vann, ammoniakk oppløsning
Tyggegummi: Terpentin
Øl: Vann, ammoniakkoppløsning

NB! De foreslåtte flekkfjerningsmidlene vil vanligvis ikke skade tekstilene, men et par unntak bør du merke deg. Denaturert sprit må ikke brukes på acetatstoffer(acetatnylon) og silkestoffer. Videre må du være forsiktig med å bruke aceton (bl.a. negllakkfjerner) som fettløser – den kan gi fargeskjolder

Møbelhud

Generelt om bruk, stell og vedlikehold

Forsiktighetsregler for møbelhud

Spesielt armlener og nakkeputer er utsatt for fett og svette som kan resultere i mørke flekker, og over tid bryte ned møbelhuden. Kjemikalier fra for eksempel hårgele og håndkremer kan gi lignende skader. Alt støv og smuss fra for eksempel klær, skader møblene dersom det ikke blir fjernet. Kjæledyr hører absolutt ikke hjemme i møblene! Sollys vil forårsake falming og tørke ut møbelhuden. Påvirkning fra andre varmekilder vil også føre til risiko for uttørking og fargeendring på for eksempel lys hud (unngå plassering av PC med varmt batteri direkte på møbelhud). Bruk varetrekk, pledd og sofaputer, er en god hjelp for å forebygge skader.

Generelt om vedlikehold av møbelhud

Det er viktig å følge leverandørens råd om bruk, stell og vedlikehold av hudmøbler, og det er viktig å kjenne kvaliteten på den aktuelle møbelhuden. Vedlikeholdsanvisninger festet til møbelet bør alltid følges – de fleste møbelprodusenter sender egen produktinformasjon med hvert møblement.

Flekkfjerning og rensing

Vannløselige flekker bør vaskes bort snarest med en ren, hvit, myk klut, eller svamp godt oppvridd i lunkent vann (helst kokt vann).
Vanlig renhold og fjerning av støv bør skje hyppig ved hjelp av støvsuging med myk børste og støvtørking med ren, hvit, fuktig bomullsklut. Bruk ikke kjemikalier på møbelhud. Ved behov for flekkfjerning, rensing, m.m. ta kontakt med møbelhandleren som kan gi veiledning i den aktuelle situasjonen. Hudmøbler trives best om de beskyttes mot sollys, uttørking og varmekilder.

Noen gode råd

Sett ikke møblene for nær en varmekilde. Pass på at det blir en luftspalte på ca. 20-30 cm mellom møbelet og varmekilden. Beskytt møblene og læret mot direkte sollys over lengre tid.
Fjern støv og smuss fra læret regelmessig. Støvsug med mykt børstemunnstykke og rengjør med Soft Cleaner, helst månedlig, når møblene er i daglig bruk. Leather Protection Cream eller Lærkrem med impregnering beskytter læret mot flekker, øker slitestyrken og bevarer lærets mykhet og smidighet (for semsket skinn og nubuck, kontakt butikken). Vi anbefaler 2-4 ganger per år eller oftere ved behov.

Om ulykken er ute

Ta alltid kontakt med din møbelhandler, som kan gi deg gode råd eller henvise til fagmann. Bruk aldri sterke rengjøringsmidler eller kjemikalier som kan forårsake kostnadskrevende reparasjoner.

Møbler i heltre

Generelt om bruk, stell og vedlikehold

Tre er et levende naturmateriale, det er viktig at det blir behandlet riktig

Møbeltreverk er tørket til en fuktighet på 6-8 %. Dette er i overensstemmelse med den relative luftfuktighet på 40-60 %, som er vanlig i innemiljøer på ca 20° C. Heltre kan bevege seg når luftfuktigheten skifter, og det betyr at bordplaten kan bli ru eller lett buet. Dette er ikke en mangel ved bordet, men en naturlig reaksjon på et levende materiale. Spesielt bøk og eik kan få ”vindrisser” – små revner mellom årene. Vindrisser er naturlige og har ingen betydning for møbelets holdbarhet. Såpe eller oljebehandling fukter treet og minsker de små sprekkene. Møbelet skal ikke utsettes for sterk varmepåvirkning fra ovn eller radiator som står for nær, og må også beskyttes mot sollys. Dekk ikke til heltre med voksduk i mer enn et døgn, da kan ikke treet puste og det kan sprekke. Hvis luftfuktigheten er veldig svingende i et rom kan treet sprekke og vri seg. Massivt tre er et naturprodukt og til tross for nøye utvelgelse av treet vil det alltid forekomme farge- og strukturforskjeller i møbelet. Det viser bare at møbelet er laget i heltre.

Stell og vedlikehold

Oljet heltre: (Gjelder både hvitolje og nøytralolje)
Vi anbefaler at bordet behandles når det er helt nytt. Selv om det er behandlet fra fabrikken kan det ha tørket ut under lagring og transport, og emballasjen kan også trekke ut litt av beskyttelsen. Olje impregnerer treverket og beskytter mot uttørking.
Daglig rengjøring: Vask over med en ren, oppvridd klut. 4-6 ganger pr. år: Påfør olje i treets retning med en myk, lofri klut. La tørke noen minutter, og tørk bort det overskytende. Bordet kan få en ru overflate etter en slik behandling (fiberreisning), da bruker man et fint sandpapir i treets retning for å få overflaten glatt igjen. La bordet stå over natten før det tas i bruk igjen. Treverk behandles 4-6 ganger i året, avhengig av bruk og av hvor tørr luft det er i rommet. Når vann ikke lenger perler på toppen trenger treverket behandling. Er det kommet hakk og merker i bordet kan man pusse lett i treets retning med et fint sandpapir før oljebehandling.

NB! Kluten/svampen som er brukt til å olje med skal dynkes godt i vann før den kastes, hvis ikke er det fare for selvantenning.

Denne nettsiden bruker informasjonskapsler for statistikk og informasjon. Klikk OK for å akseptere bruken av disse.